Εξόρμηση στον Όλυμπο (2.918 μ.) 9 - 10 Ιουλίου 2022


Το Σαββατοκύριακο 9 – 10 Ιουλίου 2022 ο σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στον Όλυμπο.

Το βουνό που είναι συνδεδεμένο με τον μύθο και την ιστορία αυτού του τόπου. Τον μυθικό, επιβλητικό, άγριο και πανέμορφο Όλυμπο. Το ψηλότερο βουνό της χώρας μας που συνεχίζει ακόμη να εξάπτει την φαντασία του ανθρώπου.
Γομαρόσταλος
Ανάβαση στο Οροπέδιο των Μουσών από την πιο σύντομη διαδρομή, που δεν είναι άλλη από την περιβόητη ράχη του Γομαρόσταλου.
Ο Γομαρόσταλος ή Γομαροστάλι είναι μια χαρακτηριστική ράχη (ορατή ακόμη κι απ’ το Λιτόχωρο) που ανηφορίζει απότομα με κατεύθυνση Δ-ΒΔ στο Οροπέδιο των Μουσών. Γεωγραφικά οριοθετείται μεταξύ του Λαιμού και της Χονδρομεσοράχης στις ΝΑ πλαγιές του Ολύμπου. Η συγκεκριμένη ράχη αποτελεί το τελευταίο τμήμα του μονοπατιού Γομαροστάλι.
Από τα πρώτα, κιόλας, μέτρα το Γομαροστάλι μάς δείχνει τα δόντια του. Το μονοπάτι ανηφορίζει με σχετικά μεγάλη κλίση (35º) και κινείται άλλοτε μέσα σε δάσος οξιάς και άλλοτε μέσα σε όμορφο πευκόδασος.
Η κόψη στο πρώτο τμήμα της είναι δασωμένη ενώ πάνω από το μέσον αυτής τα δέντρα μειώνονται σε μέγεθος και ύψος και τα αγριοκάτσικα ή τα ίχνη τους κάνουν την εμφάνιση τους.
Η κόψη ακολουθείται μέχρι το ανώτερο τμήμα της διαδρομής όπου ξεκινάει το πιο τεχνικό τμήμα αυτής χαρακτηριζόμενο από μία μικρή ορθοπλαγιά ύψους 100 περίπου μέτρων.
Στο σημείο αυτό έχουν τοποθετηθεί σταθερά σχοινιά ώστε να διευκολύνουν την ανάβαση ανάμεσα στα σαθρά βράχια. Λίγες κινήσεις ακόμη και μπροστά μας απλώνεται το Οροπέδιο των Μουσών.
Κείμενο από: hikingexperience.gr
Ρέμα Ορλιά (ή Ουρλιά): ο παράδεισος του Ολύμπου
Η κατάβαση από το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στο καταφύγιο Κορομηλιάς και από εκεί στο ρέμα Ορλιά είναι μία από τις ωραιότερες διαδρομές του Ολύμπου. Οι πλαγιές είναι δασωμένες με διάφορους τύπους βλάστησης πλατύφυλλων, ανάμικτα με κωνοφόρα. Η διαδρομή έχει μια μίξη υδάτινων και ορεινών τοπίων και με μικρή απόκλιση μπορούμε να θαυμάσουμε τον πιο εντυπωσιακό καταρράκτη του βουνού. Ίσως να κάνουμε και μια βουτιά στα νερά της μικρής λίμνης που δημιουργεί.
Ο μύθος για το ρέμα Ορλιά
Σύμφωνα με την παράδοση, το ποτάμι Ελικώνας ή Βαφύρας ή Ορλιάς ονομάστηκε έτσι από τον θόρυβο-βουητό του νερού του. Ο Ορλιάς είναι αρχαιότατος ποταμός της Πιερίας, ο οποίος “χάθηκε” από την ντροπή του, αρνούμενος να εξαγνίσει τις Μαινάδες (μαινόμενες γυναίκες της Πιερίας), οι οποίες θέλησαν να ξεπλύνουν εκεί τα χέρια τους από το αίμα του Ορφέα. Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πώς ο ποταμός μπήκε στο έδαφος και βγήκε ξανά στην επιφάνεια λίγο πιο έξω από το Δίον, όπου σχηματίζει και τους καταρράκτες του.
Η πορεία της δεύτερης ημέρας θα αποτελέσει μια αξέχαστη δροσερή εμπειρία σε ένα σχετικά άγνωστο κομμάτι του Ολύμπου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εξόρμησης είναι το ακόλουθο:
Σάββατο 9/7
Αναχώρηση στις 06:30 π.μ. από Πρέβεζα (πλατεία Ανδρούτσου) για Λιτόχωρο.
Α΄ Ομάδα: Πριόνια (1.100 μ.) - Γομαρόσταλος - Καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» (2.697 μ.). Διανυκτέρευση στο καταφύγιο.
Ώρες πορείας: 6 - 7 - Βαθμός δυσκολίας: 3
Β΄ Ομάδα: Γκορτσιά (1.120 μ.) – Καταφύγιο Πετρόστρουγκας (1.925 μ.). Διανυκτέρευση στο καταφύγιο.
Ώρες πορείας: 4 – 4:30΄ - Βαθμός δυσκολίας: 2
Κυριακή 10/7
Α΄ Ομάδα: Γιώσος Αποστολίδης - Σκολιό (2.911 μ.) – Πριόνια.
Ώρες πορείας: 8 - 9 - Βαθμός δυσκολίας: 3
Β΄ Ομάδα: Πετρόστρουγκα (1.925 μ.) – Καταφύγιο Κορομηλιάς (1.020 μ.) – Ρέμα Ορλιά (291 μ.)
Ώρες πορείας: 5 - 6 - Βαθμός δυσκολίας: 2
Αρχηγοί: Ζέρβας Γιάννης (6937390580), Σιώζης Μιχάλης (6944298062)
Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε στο
http://eosprevezas.blogspot.com/2022/01/blog-post_2.html
και τον κανονισμό αναβάσεων στο
http://eosprevezas.blogspot.com/2022/01/blog-post_10.html
Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο.
Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με έναν εκ των αρχηγών ή η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρακαλούμε δηλώστε έγκαιρα (έως 12 Ιουνίου) τη συμμετοχή σας καθώς πρέπει να γίνει κράτηση κρεββατιών με προκαταβολές στα ορειβατικά καταφύγια.
Η δήλωση συμμετοχής στην εξόρμηση να συνοδεύεται απαραίτητα από προκαταβολή 30 ευρώ ανά άτομο. Η προκαταβολή μπορεί να γίνει με κατάθεση στον λογαριασμό του Συλλόγου ή με μετρητά κατόπιν συνεννοήσεως με τους αρχηγούς.
ΙΒΑΝ: GR 6701716230006623107121209 - ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου, μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων καθώς και τα δόκιμα μέλη. Ως δόκιμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις (3) εξορμήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εγγράφονται ως μέλη.
Στις πορείες της Α΄ ομάδας δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τα μέλη του συλλόγου και μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων.
Συνιστάται όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν κάνει rapid test την προηγούμενη ημέρα της εξόρμησης.
ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Δεν είναι υποχρεωτικό το rapid test και η μάσκα.
Οι συμμετέχοντες καλό θα είναι:
Να φέρουν μαζί τους υπνόσακο και πετσέτα προσώπου.
Να φέρουν μαζί τους τις δικές τους παντόφλες.