Εξόρμηση στον Γράμμο – Πυρσόγιαννη (850 μ.) – Λουτρά Αμαράντου (1260 μ.)



Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 ο Σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στα Μαστοροχώρια Κόνιτσας (τα χωριά των ξακουστών μαστόρων της πέτρας).

Η διαδρομή που έχει επιλεγεί, ο ΕΟΣ Πρέβεζας θα την κάνει για πρώτη φορά. Αυτή, ενώνει δύο ονομαστά χωριά της περιοχής. Την Πυρσόγιαννη με τον Αμάραντο και τα Λουτρά του.

Ορισμένες πληροφορίες για την περιοχή.

Γράμμος

Ο Γράμμος ακουμπάει στα σύνορα με την Αλβανία με σειρά από κορυφές.

Κάμενικ – Γκόλιο – Βαρτζιομπάν – Μπάντρα – Στενό - Μαύρη πέτρα - 2520 – Περήφανο - Κιάφα - Αρρένες – Πύργος Κοτύλης – Πέτρα Οσμάν - Αλεβίτσα – Αμμούδα. Βουνά και τοποθεσίες γνωστά από την περίοδο του εμφυλίου.

Τα πιο πολύτιμα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, είναι η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τοπίου (απότομα βουνά και φαράγγια, κοιλάδες, ποικιλία ανάγλυφου, εκτεταμένα δάση και ποικιλία υδατικών συστημάτων), ο γεωλογικός πλούτος (βάραθρα, βραχοπλαγιές κ.α.), και βέβαια η παρουσία μιας μοναδικής ποικιλίας περισσότερων από 1750 ειδών φυτών, και σχεδόν 300 ειδών σπονδυλωτών, ανάμεσά τους πολλά σπάνια και προστατευόμενα.

Το ανάγλυφο είναι αρκετά πολύπλοκο, άλλοτε με ήπιες και άλλοτε με απότομες κλίσεις, γεμάτο με αγριολούλουδα και τρεχούμενα νερά σε βραχώδεις σχηματισμούς.

Δασωμένος στις παρυφές με κωνοφόρα και φυλλοβόλα, με μεγάλη ποικιλότητα χλωρίδας, η οποία δημιουργεί ανεπανάληπτη ποικιλομορφία χρωμάτων και μορφών στο τοπίο.

H διαδρομή στον Γράμμο ποτέ δεν μπορεί να είναι μια απλή, ανέμελη πεζοπορία. Ο επιβλητικός ορεινός όγκος, στη βόρεια απόληξη της οροσειράς της Πίνδου, επιβάλλεται στον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Η κυριαρχία της φύσης είναι απόλυτη. Ένα συμφωνικό έργο σε κρεσέντο, που με τη δύναμή του αναστέλλει τις οδυνηρές μνήμες του εμφυλίου πολέμου.

Δάση με οξιές και πεύκα, μεγάλα ξέφωτα, λιβάδια. Όλες οι αποχρώσεις του πράσινου.

Πυρσόγιαννη

Η Πυρσόγιαννη βρίσκεται στο βόρειο  τμήμα του Νομού Ιωαννίνων, πολύ κοντά στα σύνορα με την Αλβανία και αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κόνιτσας.

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 850 μ. σε προσήλια πλαγιά του Γράμμου, ζωσμένη από πυκνά δάση μεγάλης βιοποικιλότητας, όπου κυριαρχεί η βελανιδιά. Στο πάνω μέρος  τα  τελευταία σπίτια ανταμώνουν τα δάση του πεύκου και του έλατου ενώ, σε μεγαλύτερα ύψη της κοινοτικής της έκτασης, υπάρχουν πυκνά δάση οξιάς.

Η Πυρσόγιαννη είναι ένα από τα σημαντικότερα χωριά της Κόνιτσας. Από το 1999 έως το 2010 υπήρξε έδρα του Δήμου Μαστοροχωρίων.

Φτάνοντας ο επισκέπτης στην Πυρσόγιαννη θα ξεκουράσει το βλέμμα του στην ομορφιά των πέτρινων χτισμάτων και στη γύρω φύση. Τα κτήρια που έδωσαν σιγά-σιγά το σχήμα του οικισμού άρχισαν να χτίζονται από το 17ο αι. και είναι πλούσια σε κτητορικές επιγραφές και λιθανάγλυφες παραστάσεις.

Περπατώντας στην Πυρσόγιαννη βλέπεις ένα αρμονικό σύνολο από παλιά πέτρινα σπίτια, με τις ξυλοδεσιές, τα καμαρολίθια και τα υπέρθυρα, πέτρινες βρύσες, λιθόστρωτα, αρμολογημένες τοιχοποιίες, φαλτσογωνιές, σκεπαστές εξώπορτες με σχιστόπλακα, έργα “που απηχούν της λαϊκής  αρχιτεκτονικής την απαστράπτουσαν αίγλην και φέρουν την σφραγίδα των ιδιόμορφων αυτών πρωτομαστόρων”.

Λουτρά Αμαράντου

Τα λουτρά βρίσκονται σε απόσταση 5 χιλ. βόρεια του χωριού, σε υψόμετρο 1260 μέτρα και λειτουργούν από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι θεραπευτικές ικανότητες των ιαματικών λουτρών του Αμαράντου είναι γνωστές για διάφορες παθήσεις όπως αδενοπάθειες, άσθμα, αρθροπάθειες, μετατραυματικές παθήσεις κ.α.

Λειτουργούν με τη φυσική χρήση θερμού αέρα που διοχετεύεται από το εσωτερικό της γης καθιστώντας έτσι τα μοναδικά Λουτρά στο είδος τους στην Ευρώπη. Η ροή του ατμού είναι φυσική και συνεχόμενη όλες τις εποχές του έτους καθιστώντας έτσι μοναδική την εμπειρία ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες λόγω της έντονης διαφοράς θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον.

Η θερμοκρασία των λουτρών κυμαίνεται από 33-38 °C ενώ η υγρασία ανάλογα με το βαθμό ανάμιξης με τον ατμοσφαιρικό αέρα είναι 97-100%. 

Στις παρυφές ασβεστολιθικού βράχου διοχετεύεται από το εσωτερικό της γης θερμός αέρας και από 15 ρωγμές (καρστικά ρήγματα) εξέρχονται θερμοί ατμοί. Οι ατμίδες αυτές έχουν θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες προσελκύοντας επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εξόρμησης είναι το ακόλουθο:

Αναχώρηση από πλατεία Ανδρούτσου στις 06:30΄ π.μ. για Πυρσόγιαννη Κόνιτσας.

Α΄ Ομάδα: Πυρσόγιαννη (850 μ.) - Λουτρά Αμαράντου (1.260 μ.)

Ώρες πορείας : 6 - Βαθμός δυσκολίας: 2

Η διαδρομή περιλαμβάνει ένα από τα πιο δύσκολα τμήματα του ανατολικού σκέλους του Epirus Trail. Αν και το γενικό ανάγλυφο είναι ήπιο, η διέλευση του ρέματος Κρουσά και ο διασκελισμός της ράχης της Ασβεστόπετρας θα απαιτήσουν προσοχή και καλό εξοπλισμό.

Β΄ Ομάδα: Λουτρά Αμαράντου (1.260 μ.) – Λίμνες (1.380 μ.) και επιστροφή (8 χιλιόμετρα)

Ώρες πορείας : 2:30΄ - Bαθμός δυσκολίας: 1

Μια πεζοπορική διαδρομή με κατάληξη σε μια λιμνούλα σε ένα καταπράσινο τοπίο.

Και οι δύο ομάδες, με τη λήξη της πορείας τους, θα έχουν αρκετό χρόνο για φαγητό, καφέ ή ατμόλουτρο.

Αρχηγός: Σιώζης Μιχάλης (694 429 8062)

Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε στο
http://eosprevezas.blogspot.com/2022/01/blog-post_2.html και τον κανονισμό αναβάσεων στο
http://eosprevezas.blogspot.com/2022/01/blog-post_10.html

Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον αρχηγό ή η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.

Η δήλωση συμμετοχής στην εξόρμηση να συνοδεύεται απαραίτητα από προκαταβολή 10 ευρώ ανά άτομο. Η προκαταβολή μπορεί να γίνει με κατάθεση στον λογαριασμό του Συλλόγου ή με μετρητά κατόπιν συνεννοήσεως με τον αρχηγό.

ΙΒΑΝ: GR 6701716230006623107121209 - ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου, μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων καθώς και τα δόκιμα μέλη. Ως δόκιμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις (3) εξορμήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εγγράφονται ως μέλη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο λεωφορείο είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας από όλους.

Συνιστάται όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν κάνει rapid test την προηγούμενη ημέρα της εξόρμησης.