Εξόρμηση στα Ζαγοροχώρια: Φραγκάδες (960 μ.) – Δόλιανη (920 μ.) 18 Σεπτεμβρίου 2022


Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 ο Σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στα Ζαγοροχώρια.

Δεν χρειάζονται συστάσεις για το Ζαγόρι: ο "τόπος πίσω από τα βουνά" είναι ένα από τα ομορφότερα ορεινά τοπία της Ελλάδας, ο αναπόδραστος προορισμός για όποιον αγαπά τα άσπιλα ορεινά τοπία, τα απέραντα αλπικά λιβάδια, τα φαράγγια, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Σε αυτή μας την εξόρμηση θα γνωρίσουμε δύο σχετικά άγνωστα χωριά του Ζαγορίου, τους Φραγκάδες και την Δόλιανη, πεζοπορώντας στο μονοπάτι που τα συνδέει.
Μια μέτριας διάρκειας και μικρής δυσκολίας πορεία.
Ορισμένες πληροφορίες για τα δύο χωριά που θα επισκεφτούμε.
Φραγκάδες
Οι Φραγκάδες είναι ένα από τα παλαιότερα Ζαγοροχώρια. Βρίσκονται στις νότιες πλαγιές της Τύμφης, 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, χτισμένοι σε υψόμετρο 960 μέτρων. Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο με πυκνά δάση δίνοντας την εντύπωση ενός εξώστη με εκπληκτική θέα προκαλώντας δέος στον επισκέπτη.
Στους Φραγκάδες βρίσκονται περίπου 130 αρχοντικά χτισμένα με πέτρα από τους περίφημους κτιστάδες της Ηπείρου. Μάλιστα υπήρχαν και δύο σχολεία που όπως έλεγαν οι κάτοικοι ήταν “ένα για τα παιδιά κι ένα για τα κορίτσια”.
Αν και το χωριό φέρεται να ιδρύθηκε περίπου το 600 μ.Χ. σύμφωνα με την τοπική παράδοση το όνομά του οφείλεται σε κάποιον Αντώνιο Φράγκο που στις 23 Δεκεμβρίου του 1384 δολοφόνησε στη περιοχή αυτή τον Σέρβο ηγεμόνα των Ιωαννίνων Θωμά Πρελούμπο. Τα επόμενα χρόνια η ιστορία του χωριού ακολούθησε εκείνη της ευρύτερης περιοχής του Ζαγορίου.
Οι Φραγκάδες είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός. Κυριότερο αξιοθέατο του οικισμού είναι η πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, χαρακτηριστικό δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής.
Δόλιανη
Η Δόλιανη Ιωαννίνων είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, κτισμένο μέρα σε καταπράσινο τοπίο από πεύκα, έλατα, καρυδιές, πλατάνια και δρυς.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 920 μέτρων και απέχει από τα Ιωάννινα 45 χιλιόμετρα.
Η Δόλιανη δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή-διάλυση του χωριού ΔΕΛΓΙΝΑΣ, συνοικισμός της κωμόπολης ΒΟΤΣΑΣ. Σήμερα, σώζεται μόνο το ιστορικό μοναστήρι της ιεράς μονής Βοτσάς.
Την αρχή του χωριού Δόλιανης, ο Ι. Λαμπρίδης την τοποθετεί στις αρχές του 1700. Επί τουρκοκρατίας είχε αναπτυχθεί στο εμπόριο, και είχε γίνει αρχοντοχώρι, με ζηλευτά δίπατα και τρίπατα πετρόχτιστα αρχοντόσπιτα.
Εισήγαγε και καλλιεργούσε τον μεταξοσκώληκα, απ’ όπου παράγεται το μετάξι, ήταν δε ονομαστή για την κουτρουλιά της και τα φημισμένα μήλα.
Κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής το χωριό κάηκε τρείς φορές ολοσχερώς, γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε από την πολιτεία Μαρτυρικό χωριό. Διασώθηκε η εκκλησία, της Παναγίας της Θεοτόκου και το καμπαναριό της, η οποία χρονολογείται ότι κτίστηκε το 1800, δείγμα αρχιτεκτονικής και πολιτισμού, εξ’ ολοκλήρου πετρόχτιστη και η οποία δεσπόζει στο κέντρο του χωριού.
Διατηρούνται επίσης, τα ωραία του λιθόστρωτα, οι πέτρινες βρύσες, τα πέτρινα γεφύρια, καθώς και το μονότοξο που φαίνεται από το δημόσιο δρόμο.
Σήμερα η Δόλιανη έχει 30 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία και την υλοτομία. Το καλοκαίρι, οι κάτοικοι αυξάνονται και δίνουν άλλη πνοή στο χωριό.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εξόρμησης είναι το ακόλουθο:
Αναχώρηση στις 07:30 π.μ. από Πρέβεζα (πλατεία Ανδρούτσου) για Φραγκάδες Ιωαννίνων. Πορεία από Φραγκάδες έως Δόλιανη (διάσχιση).
Ώρες Πορείας: 4:30΄ - Βαθμός Δυσκολίας: 1
Μετά το τέλος της πορείας θα υπάρξει χρόνος για φαγητό ή καφέ.
Αρχηγός: Θάνου Παρασκευή (6976203931). Μπορείτε να καλείτε απογευματινές ώρες.
Πληροφορίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορείτε να βρείτε στο
http://eosprevezas.blogspot.com/2022/01/blog-post_2.html και τον κανονισμό αναβάσεων στο
http://eosprevezas.blogspot.com/2022/01/blog-post_10.html
Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο.
Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με την αρχηγό ή η φυσική παρουσία στο γραφείο του συλλόγου.
Η δήλωση συμμετοχής στην εξόρμηση να συνοδεύεται απαραίτητα από προκαταβολή 10 ευρώ ανά άτομο. Η προκαταβολή μπορεί να γίνει με κατάθεση στον λογαριασμό του Συλλόγου ή με μετρητά κατόπιν συνεννοήσεως με την αρχηγό.
ΙΒΑΝ: GR 6701716230006623107121209 - ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Δικαίωμα συμμετοχής στην εξόρμηση έχουν τα μέλη του συλλόγου, μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων καθώς και τα δόκιμα μέλη. Ως δόκιμα μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις (3) εξορμήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εγγράφονται ως μέλη.