ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΠΙΡΙΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - 10-13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022


Το τετραήμερο 10, 11, 12 και 13 Ιουνίου 2022 (Αγ. Πνεύματος), θα γίνει η κοινή εξόρμηση των ορειβατικών συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας στην οροσειρά Πιρίν της Βουλγαρίας.
Το πρόγραμμα θα χωριστεί σε δύο ομάδες την πεζοπορική (Α) και την ορειβατική (Β). Η αναχώρηση θα γίνει την Παρασκευή το πρωί στις 06:00 από την πλατεία Ανδρούτσου και υπολογίζουμε πως το απόγευμα θα βρισκόμαστε στο Μπάνσκο. Εδώ οι δύο ομάδες θα χωριστούν και θα ακολουθήσουν πορείες παράλληλες :
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α΄ ΟΜΑΔΑΣ: (Πεζοπορική)
Παρασκευή 10 Ιουνίου
Άφιξη στο Bansko το απόγευμα και διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.
Σάββατο 11 Ιουνίου: καταφύγιο Demianytsa και αλπικές λίμνες
Ξεκινάμε την πεζοπορία νωρίς το πρωί περπατώντας πάνω σε καλογραμμένο μονοπάτι, με αφετηρία τα 1.400μ. υψόμετρο, το οποίο κινείται παράλληλα με τον ποταμό Demianytsa και μετά από περίπου 2:30 ώρες φτάνουμε στο καταφύγιο Demianytsa στα 1.895μ. Ακολουθεί τακτοποίηση στο καταφύγιο και πεζοπορία στις αλπικές λίμνες Vasilaski στα 2.154μ. και Todorka στα 2.550μ οι οποίες συναρπάζουν με την ομορφιά τους. Επιστροφή στο καταφύγιο όπου θα γίνει και η διανυκτέρευση. To καταφύγιο χτισμένο τη δεκαετία του '30 βρίσκεται μέσα σε μια πανέμορφη κοιλάδα είναι ζεστό και φιλόξενο.
Βαθμός δυσκολίας: 2
Ώρες πορείας: περίπου 7.
Κυριακή 12 Ιουνίου: καταφύγιο Bezbog (2.240μ)
Αφού πάρουμε το πρωινό μας νωρίς στο καταφύγιο κατεβαίνουμε στο Bansko και με το λεωφορείο μεταφερόμαστε στο Gotse Delchev από όπου θα πάρουμε το λιφτ για το καταφύγιο του Bezbog στα 2.240m το οποίο έχει θέα την πανέμορφη ομώνυμη λίμνη. Αφού τακτοποιηθούμε στα δωμάτια και ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο ο αρχηγός θα κρίνει αν μπορεί να γίνει ανάβαση στην κορυφή Bezbog στα 2.653μ ή κάποια άλλη διαδρομή. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο.
Βαθμός δυσκολίας 1 για την κατάβαση προς το Bansko και 2 για την ανάβαση στην κορυφή Bezbog.
Ώρες πορείας: περίπου 2 για να φτάσουμε στο σημείο που θα μας παραλάβει το λεωφορείο και για την ανάβαση στην κορυφή περίπου 4:30 ώρες.
Δευτέρα 13 Ιουνίου: λίμνη Popovo (2.243μ)
Έχοντας ως αφετηρία το καταφύγιο του Bezbog πεζοπορούμε στις λίμνες Popovo (2.243μ) και Rybno. Η λίμνη Popovo είναι η βαθύτερη και μεγαλύτερη λίμνη του ορεινού συγκροτήματος του Πιρίν της οποίας η ομορφιά προσελκύει πολλούς τουρίστες το καλοκαίρι. Επιστροφή στο καταφύγιο του Bezbog και κατάβαση με το τελεφερίκ στο Gotse Delchev όπου θα αναμένει τα λεωφορείο.
Βαθμός δυσκολίας: 2
Ώρες πορείας: περίπου 7
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β΄ ΟΜΑΔΑΣ: (Ορειβατική)
Παρασκευή 10 Ιουνίου: καταφύγιο Vihren (1.915m)
Αφού αφήσουμε την Α΄ ομάδα στο BANSKO, μεταφερόμαστε με το λεωφορείο στο καταφύγιο Banderitsa (1.810μ.) από όπου ξεκινάει η πεζοπορία μας για το καταφύγιο Vihren (1.915μ.) όπου θα γίνει και η διανυκτέρευση.
Βαθμός δυσκολίας 1
Ώρες πορείας: περίπου 1:30
Σάββατο 11 Ιουνίου - κορυφή Vihren (2.914μ)
Ανάβαση για στην κορυφή Vihren στα 2.914μ. Η κορυφή Vihren είναι η δεύτερη ψηλότερη της Βουλγαρίας, μετά την Musala, και η τρίτη ψηλότερη των Βαλκανίων. H κορυφή προσφέρει πανοραμική θέα όλης της οροσειράς του Πιρίν και μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παγετωνικές λίμνες ενώ διακρίνεται και η οροσειρά της Ρίλα. Η ανάβαση είναι αρκετά απαιτητική με περίπου 1.000 μ. υψομετρικής διαφοράς. Λόγω της εποχής πιθανόν να χρειαστούμε πιολέ και κραμπόν. Το βράδυ θα διανυκτερεύσουμε στο καταφύγιο Vihren.
Βαθμός δυσκολίας: 6
Ώρες πορείας: περίπου 8 - 9
Κυριακή 12 Ιουνίου: καταφύγιο Vihren (1.915m) - καταφύγιο Demianitza (1.895μ)
Ξεκινάμε νωρίς το πρωί από το καταφύγιο Vihren και περπατάμε σε βατό μονοπάτι το οποίο περνάει ανάμεσα από πανέμορφες αλπικές λίμνες με πιο εντυπωσιακή την Okoto. Από εκεί ξεκινάει η απαιτητική ανάβαση προς το διάσελο Todorina porta στα 2.560μ. η οποία προσφέρει θέα προς τις αλπικές λίμνες της περιοχής. Από εδώ κατεβαίνουμε προς τις λίμνες Todorka και συνεχίζουμε προς το καταφύγιο Demianitsa στα 1.895μ περνώντας από τις πανέμορφες λίμνες Vasilaski. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο Demianitsa.
Από το διάσελο της Todorina Porta υπάρχει η δυνατότητα ανάβασης στην κορυφή Malka Todorka (2.712m) και Todorka στα 2.746μ περπατώντας σε μια εντυπωσιακή γρανιτένια κόψη αρκετά απαιτητική, μιας και δεν υπάρχει μονοπάτι. H θέα βέβαια είναι εκπληκτική προς την κορυφή Vihren και τις αλπικές λίμνες της περιοχής. H πραγματοποίηση αυτής της διαδρομής επαφίεται στην κρίση του αρχηγού.
Βαθμός δυσκολίας: 5
Ώρες πορείας: περίπου 7 για το καταφύγιο και περίπου 2:30 επιπλέον για την παράκαμψη της κορυφής Todorka.
Δευτέρα 13 Ιουνίου: καταφύγιο Demianitza (1.895μ) - καταφύγιο Bezbog (2.240μ)
H πιο "χαλαρή" μέρα του προγράμματος αφού θα πεζοπορήσουμε σε καλογραμμένο μονοπάτι το οποίο περνάει δίπλα από τις λίμνες Valjavski σκαρφαλώνει στο διάσελο Samodivska porta στα 2.400μ, με θέα προς τις κορυφές Polezan kai Bezbog, και κατεβαίνει στις λίμνες Banski περνώντας δίπλα από τη λίμνη Popovo, τη μεγαλύτερη και βαθύτερη λίμνη του Pirin για να καταλήξει στο καταφύγιο του Bezbog. Η μέρα μας ξεκινάει νωρίς το πρωί και η συνολική υψομετρική που θα καλύψουμε είναι 800μ περίπου. Από το καταφύγιο του Bezbog θα πάρουμε το λιφτ που θα μας κατεβάσει στο Gotse Delchev σε περίπου μισή ώρα. Το τελευταίο λίφτ φεύγει στις 16:00.
Βαθμός δυσκολίας: 5
Ώρες πορείας: 8
Οι δύο ομάδες αφού συναντηθούν κατεβαίνουν με το λιφτ στο Gotse Delchev όπου τους περιμένει το λεωφορείο για επιστροφή στην Ελλάδα.

Προσοχή!
Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες θα πρέπει να έχουν μαζί τους υπνόσακο για τη διανυκτέρευση στα καταφύγια.
Λόγω της φύσης της εξόρμησης οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι για COVID-19 ή να φέρουν πιστοποιητικό νόσησης.
Στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσουμε αργά το βράδυ της Δευτέρας.
Οι συμμετέχοντες στην ορειβατική ομάδα θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιολέ και κραμπόν.
Υπεύθυνοι για την:
Πεζοπορική ομάδα - Λεωνίδας Ασλανίδης (τηλ. 6977822897)
Ορειβατική ομάδα – Ζέρβας Γιάννης (τηλ. 6937390580)
Κόστος συμμετοχής κατά προσέγγιση: (Το ακριβές κόστος θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό των συμμετοχών)
Το συνολικό κόστος για την Α΄ ομάδα που θα διανυκτερεύσει 1 βράδυ σε ξενοδοχείο και 2 βράδυα σε καταφύγια θα είναι 130 ευρώ.
Για τη Β΄ ομάδα, που θα διανυκτερεύσει στα καταφύγια θα είναι 120 ευρώ.
Στις παραπάνω τιμές περιλαμβάνονται οι 3 διανυκτερεύσεις με πρωϊνό, ένα γεύμα ανά ημέρα και η μετακίνηση με το λεωφορείο.
ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΛΕΒΑ (10 ΕΥΡΩ)
Δηλώσεις συμμετοχής και προκαταβολή 50 ευρώ στον αρχηγό της εξόρμησης Ζέρβα Γιάννη (τηλ. 6937390580) και στα γραφεία του συλλόγου (τηλ. 2682102004) μέχρι 31 Μαρτίου. Απαραίτητη ταυτότητα νέου τύπου ή διαβατήριο.
Οι προκαταβολές να κατατίθενται στην τράπεζα Πειραιώς στο λογαριασμό του συλλόγου (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ) με IBAN: GR67 0171 6230 0066 2310 7121 209 και να γράφετε ονοματεπώνυμο και αιτιολογία.
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα λεωφορείο και οι συμμετοχές που δικαιούται κάθε σύλλογος είναι ορισμένες.
Παρακαλούμε μέχρι την παραπάνω ημερομηνία (31-3-2022) να έχουμε τις δηλώσεις συμμετοχής σας και προκαταβολές για να κλείσουμε έγκαιρα τα δωμάτια, τα καταφύγια και το λεωφορείο.